Menu
Food

Bez Gwiazdek – ale jednak z gwiazdką! 🌟

Robert TRZÓPEK

Rewelacyjne miejsce, świetny klimat i doskonałe jedzenie! – restauracja Bez Gwiazdek. Tak w kilku słowach można określić to miejsce! Robert Trzópek to twórca i szef kuchni tej restauracji. Jego kuchnia charakteryzuje się minimalizmem, świeżością i do tego oparta jest na najwyższej jakości produktach z zachowaniem zasad sezonowości.

BEZ GWAIZDEK – zupa z czosnku niedźwiedziego

Domeną Roberta jest łączenie elementów polskiej sztuki i tradycji kulinarnej z wpływami francuskimi i skandynawskimi. Osobiście jestem pod wielkim wrażeniem kuchni Roberta! ❤️
Jak sam mówi: „nie gwiazdorzymy, gotujemy dla ludzi. Swoje doświadczenie zdobyte w restauracjach wyróżnionych Michelin wprowadzamy do naszej restauracji na Powiślu. Sami robimy zakupy – u Pana Ziółko, Państwa Majlertów, ryby przywozi Pan Bernard, kupujemy ekologiczne i możliwie najlepsze produkty”.

BEZ GWIAZDEK – szparagi grillowane

Odwiedziłyśmy to miejsce razem z Patrycją – Gościnność w ostatnim tygodniu majowego menu. Co miesiąc możemy skosztować tu nowe menu w formie 6 daniowego menu degustacyjnego – sezonowe i regionalne!

BEZ GWIAZDEK – WZ

Co w majowym – sezonowym MENU – 6 dniowe menu degustacyjne, a w nim:

Amuse-bouche – podwędzana kaczka z kwiatkami róży i wiśniowym dresingiem

  • Zupa z czosnku niedźwiedziego z jajkiem bażanta, porem i ziemniakami
  • Szparagi grillowane podane z sosem z modrzewiu i wędzoną śmietaną
  • W-Z czyli chips z ziemniaka przekładany kozim serem, musztardowem i rzodkiewką
  • Forszmak Lubelski – ekologiczne żeberko z gospodarstwa Wasąg posmarowane puree z pomidora, obok maślanka, sok i olej z papryki, piklowany liść z czarnej porzeczki, pieczarka i puder z borowików.
BEZ GWIAZDEK – Forszmak Lubelski
  • Belona – świeża, wędzona ryba – wyfilqetowana i podana z rabarbarem i miodem

(pierwszy raz spotkałam się z tą nazwą i pierwszy raz ją jadłam)

  • Ciasto marchewkowe – mus z białej czekolady i sorbet z rokitnika
BEZ GWIAZDEK – Belona

Do tego chleb! Chleb to bardzo ważna część menu. To jaki jest chleb świadczy o restauracji – tu 4 rodzaje wypiekanego na miejscu chleba z masłem i oliwą – WOW! Jak nigdy zjadłam 🙂 Do menu można zamówić Wine Paring – selekcja win dobrana specjalnie do każdego dania. 

POLECAM! I to bardzo POLECAM! Mam nadzieję szybko tu wrócić na kolejne menu!

BEZ GWIAZDEK – DESER