Doskonała jakość! to Mega duże porcje! do tego Rozsądne ceny! i Warszawski klimat! I wszystko to w jednym miejscu! Bo Warszawa da się lubić. Czyż nie?
Gruby Josek – klawe miejsce dla ferajny to miejsce stworzone z miłości do syreniego grodu i jego tradycji. Dania i wnętrza, przepełniają wspomnienia i tęsknota, ale także wyjątkowy charakter i jakość, które cechują warszawę i warszawiaków od pokoleń.
Podczas wizyty u Joska, możemy poczuć się jak na starej „warsiaskiej ulycy”, i skosztować wyjątkowego „klymatu miasta”! To jedyne tego typu miejsce w Polsce!
Szef kuchni Rafał Kowalczyk
Naczelny Parzygnat Grubego Joska Rafał Kowalczyk, zdobywca tytułu „Szef Kuchni Tradycyjnej 2020” przewodnika Gault&Millau poleca:
– Stołeczna meduza czyli nóżki wieprzowe w galarecie
– Katolik z Gnojnej – śledź w kwaśnej śmietanie z jabłkiem
– Tatarek taty Tasiemki – siekana polędwica żydowska
– Flaczki po Warszawsku
Rozbawiły mnie nazwy sałat i Was pewnie też rozbawią:
Klawa szamka dla Laluni oraz Marzenie Badylarza.
Wszystkie dania są ogromne – widziałam minę Pani, która zamówiła ŻEBERKO WIEPRZOWE NACZELNEGO PARZYGNATA – jej mina była bezcenna. Schabowy też niczego sobie – na niego tu z pewnością wrócę.
Ja w ramach współpracy z MojStolik.pl miałam okazję spróbować specjalność z sezonowej karty czyli KURKI oraz tradycyjne z głównej karty PYZY.
Jaka jest warszawska kuchnia?
Zdecydowanie obfituje w dania, które powstały pod wpływem kuchni innych kultur, w szczególności Niemiec, Francji i państw zaborczych ale jej korzenie sięgają kuchni staropolskiej. Dość duży wpływ miała także kultura żydowska i czasy PRLu.
Dawniej o diecie mieszkańców stolicy decydowała przynależność do danej grupy społecznej. Pomimo różnic, każda była oryginalna i smaczna. Do najbardziej kultowych warszawskich dań należą – MEDUZA, pyzy ze skwarkami, flaki po warszawsku… i takie właśnie rarytasy znajdziecie u Grubego Joska.