Menu
Lifestyle / Travel

Andaluzja

Andaluzja to chyba jeden z najpiękniejszych regionów w całej Hiszpanii. Znajduje się na południu kraju a odwiedzającym oferuje nieskończenie wiele ciekawych rzeczy do zobaczenia i zrobienia. Andaluzja to bogactwo kulturowe, różnorodność środowiskowa, otwarta i przyjazna natura jej mieszkańców, wspaniałe wina i ciekawa gastronomia. To wszystko to magiczny eliksir. 

Andaluzja! – tu działają wszystkie zmysły. Nos i Usta – tu aromat kuchni i wina unosi się w powietrzu. Oczy i Uszy – w tle tancerki i muzyka Flamenco. Dotyk – to wspaniała architektura i ludzie. Co więcej trzeba?

Symbole Hiszpanii mają swoje źródło właśnie w Andaluzji – Flamenco, tapas, falbaniaste suknie, wachlarze, corrida,  gazpacho, wino i wiele innych. Andaluzję uważa się za kolebkę hiszpańskiego winiarstwa! Dzisiejsza Andaluzja to dużo więcej niż wina z JEREZ. To już nie tylko Sherry i Malaga, to także młode, białe wina, które mają swój własny, niepowtarzalny styl. Ja zakochałam się w VERDEJO! – aromatyczne, świeże, dominujące nuty cytrusów oraz owoców tropikalnych, naturalna kwasowość! Idealne na lato! Również VIOGNIER przykuło moją uwagę.

Marbella

Nasz pierwszy przystanek to Marbella. Szykowne miasto Marbella jest jednym z najbardziej znanych miast w Andaluzji, głównie dlatego, że uważane jest za odpowiedź południowej Hiszpanii na St Tropez! Chociaż może to nie odpowiadać gustom wszystkich, zdecydowanie jest to miejsce, do którego warto się udać. Marbella obejmuje malownicze casco antiguo (stare miasto), wraz z bielonymi krętymi uliczkami, budynkami z balkonami i tętniącymi życiem ogródkami, które wprowadzają trochę lokalnej kultury.

Sewilla

Kolejnym przystankiem naszej podróży była Sewilla. Sewilla, stolica Andaluzji jest obowiązkowa dla tych, którzy szukają miejskiego wypoczynku pełnego kultury i kuchni. To oszałamiające miasto jest pełne zabytków, wspaniałych katedr, malowniczych placów i mnóstwa parków, więc na pewno będziesz mieć niezapomnianą podróż! Sewilla szczyci się zapierającymi na każdym kroku dech w piersiach budynkami, a imponująca i wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO Katedra w Sewilli, jest obowiązkowym punktem. Inne atrakcje, które trzeba zobaczyć, to Pałac Alcazar, Plaza de España i Park Marii Luizy. Mnie to miasto zachwyciło, mogłabym tu mieszkać.

Sangria

Podróże to nie tylko masa przyjemności, ale i również nauka – odkrywanie nowych smaków, degustowanie lokalnych potraw, lokalnych win i alkoholi. To się nazywa odkrywanie świata. SANGRIA to popularny w Hiszpanii i Ameryce Południowej poncz. Przygotowywana jest z czerwonego wina, lodu, posiekanych owoców oraz mocniejszego alkoholu – doprawiany jest likierem albo winiakiem. Sangria występuje w wielu różnych wersjach, a do jej przygotowania wykorzystywane są różne rodzaje owoców, w zależności od baru, regionu czy też pory roku. Nazwa sangria czyli po hiszpańsku „krwawienie”pochodzi oczywiście od jej koloru. Powstała na wschodnim wybrzeżu – region Walencji, a dzisiaj jest popularna w całym kraju. Pogoda w Hiszpanii sprawia, że chce się jej więcej i więcej!

Malaga

Malaga jest również dobrze prosperującym miejscem dla miłośników i smakoszy, z targami oferującymi świeże produkty i przekąski, wnikliwymi wycieczkami kulinarnymi i mnóstwem barów tapas, które zapewniają odwiedzającym mile widziane miejsce na relaks przy drinku i przekąsce.

Przy okazji wizyty w Maladze odwiedziłam  El Pimpi. Restauracja El Pimpi to najstarsza restauracja w Maladze, w której królują lokalne produkty. Otwarta w 1971 roku w samym sercu starego miasta. Nazwa restauracji nawiązuje do „Pimpi” lokalnej postaci z Malagi, która pomagała załogom i pasażerom ze statków, a później stał  się przewodnikiem po Maladze. We wnętrzach restauracji znajdują się stuletnie dekoracje, które zaskakują i urzekają odwiedzających, podobnie jak okolica – w koło znajdują się najważniejsze zabytki. Restauracja stara się łączyć kulturę, sztukę i kuchnię!  

Food

Podobnie jak sam region, kuchnia andaluzyjska jest tyglem różnych kultur i cywilizacji z różnymi wpływami. Zato z wyraźnym tradycyjnym duchem hiszpańskim. Słynie ze świeżych owoców morza, wyjątkowego mięsa, egzotycznych przypraw, sezonowych składników i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Ta cudowna andaluzyjska gastronomia jest doświadczeniem, którego nie można przegapić odwiedzając południową Hiszpanię. Andaluzja to jeden z najlepszych regionów na hiszpańskie tapas. Oto niektóre z najlepszych hiszpańskich tapas – Jamón Ibérico, Fried seafood, Tortilla de patatas, Salmorejo czy Huevos a la flamenca oraz Churros con chocolate. Znaczenie słowa „tapas” w Andaluzji zmieniło dla mnie znaczenie.

Jeśli zastanawiacie się, gdzie wyjechać z grupą znajomych to Andaluzja jest doskonałym kierunkiem. My bawiliśmy się znakomicie. Polecamy.