Menu
Food

Makaron Story

Makaron to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych na świecie! Do napisania tego artykułu skłoniła mnie książka, którą pożyczyła mi Ania K. przed wyjazdem do Rzymu. Ta książka to „Obiad w Rzymie czyli historia świata w jednym posiłku”, którą dobrze się czyta. Masz ochotę natychmiast udać się do Rzymu śladem wspaniałego jedzenia i zjeść właśnie makaron. To niebywale interesująca opowieść szczególnie dla miłośników kuchni i podróży. Opowiada ona dzieje podstawowych produktów spożywczych obecnych w każdej kuchni, które miały przemożny wpływ na nasze dzieje. Między innymi jest tam właśnie makaron.

Makaron to niestety jedna z moich największych słabości kulinarnych. Choć tak naprawdę nie powinnam go jeść ze względu na alergię. W rzeczywistości, kiedy wielu z nas myśli o makaronie, myślimy o włoskim jedzeniu, a większość ludzi wierzy, że to właśnie z tamtąd pochodzi. Chociaż makaron jest tradycyjnie włoski, w rzeczywistości ma bardzo starą historię, która sprawia, że ​​prawie niemożliwe jest ustalenie, kto pierwszy wymyślił to danie.

cytat z książki „Obiad w Rzymie – Historia świata w jednym posiłku” – Andreas Viestad

„Czym byłaby kuchnia włoska bez makaronu? Raczej trudno to sobie wyobrazić. Prosta potrawa z makaronem – niekoniecznie wymyślna- jest tym, co każdy Włoch je każdego dnia. Istnieje wiele historii o tym jak makaron dotarł do Włoch. Najbardziej popularna i powszechnie znana mówi, że to Marco Polo przywiózł go z Chin. Opowieść o podróży makaronu pochodzi z 1929 roku z „The Macaroni Journal”

Makaron jest elementem kuchni włoskiej, ale pomysł na niego jest niemal uniwersalny. Produkowanie makaronu było sposobem na przechowanie mąki, która w innym wypadku mogła spleśnieć albo zostać zjedzona przez mączniaki. Z tej perspektywy istnieje bliski związek między makaronem a wieloma innymi połączeniami mąki z wodą. W makaronie wyjątkowe nie jest to, że stanowi genialne połączenie mąki i wody. Wyjątkowy jest sos! Można powiedzieć, że Włochy nie istniały przed makaronem. 

We włoskiej kuchni bardziej niż o cokolwiek innego chodzi o jedno: o autentyczność. W kuchni francuskiej liczy się tradycja, ale też rewolucyjność. „Dzisiaj stworzę danie, którego jeszcze nie widział świat” – zwykł mówić słynny francuski szef kuchni Alain Passard każdego dnia. „

Skąd pochodzi makaron?

Uważa się, że makaron faktycznie trafił do Włoch od arabskich podróżników handlujących na Morzu Śródziemnym w średniowieczu. Jednak pomimo tych wszystkich teorii wydaje się, że wszystkie drogi prowadzą do Azji. Archeolodzy uważają, że makaron został najprawdopodobniej po raz pierwszy wyprodukowany w Azji Środkowej; następnie udali się na zachód do Arabów, którzy następnie udali się z nimi do Morza Śródziemnego, gdzie proces został udoskonalony i zaczęto stosować pszenicę durum.

Polecam zajrzeć na profil naszego rodaka, który w Wielkiej Brytania robi cuda z makaronu.

Kochasz jeść?

Tę książkę musisz zabrać na wakacje! Historia świata kręci się wokół stołu i nie ma w tym cienia przesady. Jeszcze jeden cytat z książki. „Fellini uważał, że życie to połączenie magii i makaronu. Jedno i drugie można znaleźć na talerzu z carbonarą.” Czy Wy też lubicie makaron tak jak ja?