Menu
Food / Lifestyle

C H E F’ S   T A B L E 

Chef’s Table by Paweł Kałuski w Hotelu Marriott odbył się 28 stycznia. Szef zaprosił wyjątkowych gości do wspólnego biesiadowania (częstowania i dzielenia się) przy jednym stole. Na Chef’s Table obowiązywała formuła „Family style” czyli rodzinnego spotkania. Tego wieczoru obowiązywała jedna reguła, reguła SMAKU. 

Chef’s Table czyli Stół Szefa kuchni zazwyczaj znajduje się w kuchni restauracji i jest zarezerwowany dla gości szefa kuchni. Uważa się, że stół szefa kuchni powinien znajdować się w kuchni. Bo najlepsze chwile to takie, w których goście widzą, słyszą i czują życie kuchni. Wtedy stają się częścią życia kuchennego. 

Większość stołów szefa kuchni ma siedzenia typu barowego, aby zaoszczędzić miejsce w kuchni. W niektórych restauracjach usługa jest tymczasowa lub sezonowa, podczas gdy inne lokale mają to w stałej ofercie. Zazwyczaj konieczne jest dokonywanie rezerwacji miejsca przy tym stoliku. A to z kilku ważnych powodów. Jest tylko jeden taki stół i może być już zarezerwowany na dany dzień na specjalną okazję. Również Szef kuchni powinien mieć tak ustawiony harmonogram aby mieć czas na rozmowę z Gośćmi podczas tejże kolacji. Konieczne jest też przygotowanie specjalnego menu, dla Gości którzy rezerwują stół Szefa. 

Ewolucja stołu szefa kuchni

Kiedyś był to bonus VIP dla wybranych gości. Koncepcja stołu szefa kuchni wywodzi się z odwiecznej praktyki kucharzy zabawiających rodzinę i przyjaciół w kuchni podczas pracy. Jeśli było na to miejsce, siedzieli przy małym stoliku schowanym w kącie. Z czasem przedsiębiorczy restauratorzy zaczęli dawać swoim stałym bywalcom możliwość przejścia przez wahadłowe drzwi na zakulisową kolację w kuchni. A to, co kiedyś było bonusem VIP tylko na zaproszenie, w końcu przekształciło się w ofertę, którą można w pełni zarezerwować dla ogółu gości.

Ze względu na lokalizację czyli kuchnię, goście siedzący przy Chef”s Table mogą prowadzić interakcje z szefami kuchni. Dania są wtedy przygotowywane na ich oczach przez samych szefów kuchni. Tego nie doświadczymy w sali restauracyjnej. Te ekskluzywne, wielodaniowe posiłki znajdziemy tylko w tym miejscu. Restauracja Gaddi’s jako pierwsza wprowadziła stół szefa kuchni do Hongkongu w 2000 roku, a już prawie dwie dekady później jasne stało się, że zarówno restauracje, jak i publiczność z całego serca przyjęły tę koncepcję. Gaddi’s to pierwsza restauracja na Dalekim Wschodzie wyróżniona gwiazdką Michelin, serwująca wykwintne dania kuchni francuskiej. Jasnym stało się, że restauracje wykorzystały i udoskonaliły różne aspekty tego projektu a doświadczenia szefa kuchni są różnorodne w zależności od restauracji.

Usiądź i przeżyj prawdziwą przygodę ze smakiem

To czego zazwyczaj doświadczamy podczas Chef’s Table to wyjątkowe menu degustacyjne, podane jednak w innej formie. Częstujemy się i degustujemy z postawionych na stole naczyń, tak jak w domu. półmiski, miski, patery. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy poszukują ucieczki od standardowego doświadczenia restauracyjnego. Niektórzy podróżują, aby zobaczyć świat. Inni próbują aby znaleźć swój świat na talerzu z nożem i widelcem.

Na stole znalazło się bardzo dużo wspaniałego jedzenia, co widzicie na zdjęciach. Wszystko rozpływało się w ustach, a miejsca w żołądku na kolejne smaki brakowało z minuty na minutę, Ukoronowaniem kolacji był oczywiście wyborny deser. Deser, który był wielkim zaskoczeniem dla nas wszystkich. Nie tylko smak był zaskoczeniem, ale rownież sposób podania.

Hotel Marriott uznawany jest za jeden z najbardziej wyjątkowych hoteli w Warszawie. Nie tylko ze względu na lokalizację, ale również ze względu na jakość serwowanych tu usług. Chef’s Table to świetna okazja aby sprawić komuś oryginalny prezent. Prezent w postaci kolacji, jako spotkanie firmowe dla współpracowników czy kolację biznesową. Zdecydowanie polecam. Kuchnia Pawła jest wyśmienita i nigdy nie zawodzi. Ten wyjątkowy i smaczny wieczór na długo pozostanie w mojej pamięci.