Menu
Food / Lifestyle

Tasty Stories prosto z natury

Cykliczny projekt Dr Irena Eris Tasty Stories łączy to, co w kulinariach najważniejsze. 

W tym roku smakosze dobrej kuchni po raz czwarty spotkali się w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój. Tasty Stories to projekt kulinarny, którego celem jest odkrywanie wysokiej jakości produktów lokalnych, sezonowych, charakterystycznych dla regionu oraz poznanie kulturalno-kulinarnej tożsamości miejsca w szerokim kontekście. Tegoroczna edycja poświęcona była naturze i jej darom dostarczanym przez lasy, łąki, wody – wszystko PROSTO Z NATURY!

Kolacja powitalna

W oczekiwaniu na kulminacyjne wydarzenie, jakim jest kolacja degustacyjna przygotowana przez team zaprzyjaźnionych szefów kuchni, goście mieli okazję poznać smaki win naturalnych. Uczestniczyli w kiermaszu produktów lokalnych wytworzonych przez obecnych i znanych już z poprzednich edycji producentów i bohaterów opowieści „Tasty Stories”. Na krynickim kiermaszu można było zaopatrzyć się w produkty ze Pstrągowej Doliny, wypieki i rydze ze Starego Domu Zdrojowego, kozie sery i jogurty z Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego Figa. Oraz soki od Maurera i wina z Chodorowej oraz wody mineralne prosto z krynickich źródeł.

Miłośnicy obcowania z naturą zostali zaproszeni na spacer z przewodnikiem-leśnikiem. Podczas spaceru odkrywali tajemnice lasów Sądeckiego Parku Krajobrazowego oraz poznawali różne role jakie las pełni w życiu każdego człowieka. Dopełnieniem wiedzy „leśnej” było spotkanie z Barbarą Piech ze Stowarzyszenie „Na Grzyby”.

Kolacja degustacyjna

Najbardziej wyczekiwanym wydarzeniem weekendu Dr Irena Eris Tasty Stories była kolacja plenerowa. Kolacja przygotowana przez Janusza Myjaka, szefa kuchni Restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój. Szef do wspólnego gotowania zaprosił szefów przyjaciół. Marcina Pławeckiego z Restauracji „W Dymie”, Katarzynę Miernik-Piertuszewską z Restauracji Stary Dom Zdrojowy oraz Piotra Bińczyckiego z Restauracji Art Déco w polanickim Hotelu SPA Dr Irena Eris. Stworzone przez nich siedmiodaniowe menu degustacyjne, zainspirowane regionem, oparte na lokalnych produktach i produktach prosto z natury, wprawiło w zachwyt wszystkich uczestników kolacji. 

Na pięknie udekorowanych stołach rozstawionych na hotelowej polanie z widokiem na Jaworzynę zaserwowano między innymi pstrąga. Pstrąga z czarną porzeczką, maliną, werbeną cytrynową i pigwowcem. Tatara z jelenia marynowanego w trawie żubrowej i popiele, podanego z musem z czosnku fermentowanego, jabłka i pikantnego agrestu. Bulion z suszonych grzybów z pierożkiem faszerowanym grzybami, ziołami o smażoną maślanką. Jedno z dań powstawało na oczach gości – grillowana jagnięcina z grzybami z blachy: rydzami, kurkami i lejkowcem dętym.

Słodkim akcentem kończącym kolację był wspaniały deser. Deser z musu z jeżyn i pędów sosny na cienkim biszkoptowym ciastku z lodami jogurtowymi i miodem spadziowym. Każdemu z siedmiu dań towarzyszyły wina dobrane przez sommeliera Łukasza Bogumiłaz Wineonline i opowieści o winie. A całości dopełniła jak zwykle zaskakująca scenografia stołu nawiązująca do lasu.

Finałowy weekend

Obfitujący w atrakcje i przyjemności finałowy weekend beskidzkiej edycji Dr Irena Eris Tasty Stories pokazał, że kulinaria to bardzo ważny element tożsamości regionu, a wśród mieszkających tu ludzi można spotkać wielu, dla których produkcja jedzenia to prawdziwa pasja. Kolejne spotkanie, tym razem ze smakami z Warmii i Mazur 22-24 października w Hotelu SPA dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie.