Menu
Food / Lifestyle

„Przegryź” mnie…

Jest takie miejsce na mapie Warszawy, które przez wiele lat omijałam, nie wiedząc czemu. A wystarczył jeden lunch aby się w tej kuchni zakochać. Wszystko zaczęło się wiosną, kiedy rozpoczął się sezon na szparagi. To były najlepsze szparagi jakie kiedykolwiek jadłam. 

Wracałam tu kilka razy w tygodniu aby się nimi nacieszyć. I faktycznie w tym roku jadłam szparagi prawie codziennie, bo je uwielbiam. Menu szparagowe pełne ciekawych propozycji. Zarówno klasyka czyli szparagi pod beszamelem z jajkiem poche, szparagi z kozim ser czy risotto ze szparagami  itd. 

Przegryź” bo o tej restauracji mówię to modne miejsce z naprawdę uroczym wnętrzem i pysznymi daniami. Karta jest krótka, ale oferuje ciekawe pozycje z polską kuchnią w nowszej, smaczniejszej odsłonie. 

Restauracja zlokalizowana na warszawskim Śródmieściu, przy ulicy Mokotowskiej, pomiędzy Placem Trzech Krzyży a Placem Zbawiciela ma tylko kilka niewielkich stolików plus przyjemny ogródek. Obsługa jest bardzo szybka, profesjonalna i przyjazna, z dużym poczuciem humoru. Rozpoznaje gości i wita ich imiennie. Co jest bardzo miłe.

Kolejne doskonałe danie to RISOTTO. Jedną z kluczowych kwalifikacji dobrego kucharza jest przygotowanie risotto. To proste danie, ale trzeba być dobrym szefem, aby zrobić doskonałe. Jadłam tam już trzy rodzaje i wszystkie trzy doskonałe. Dobrze przyprawione, pyszne i satysfakcjonujące.

Co jeszcze w menu?

Kolejnym daniem, które mnie zachwyciło był BÓB. Gotowany bób, podany na Guacamole z kozim serem i kolendrą. To połączenie smaków było fenomenalne. Jaka szkoda, że już po sezonie bo to danie na długo zostanie w mojej pamięci. 

Tradycyjny mielony z ziemniakami i mizerią, kilka pozycji z pierogami i każdy znajdzie coś dla siebie. To jedno z tych miejsc, do których wracamy i przyprowadzamy przyjaciół. Przyprowadzam tu znajomych i wszyscy są zachwyceni. Może nie wszystko jest idealne przez cały czas, ale dla mnie jest wyrafinowane i „cholernie” dobre. Ja będę tu wracać z przyjemnością.

Piszą o sobie: Daj się zafascynować i rozkoszuj się polską kuchnią. Jesteśmy znani z naszych lokalnych produktów i sałatek. Nasze wykwintne konfitury i rozmaite wyroby cukiernicze zachwycą Cię o każdej porze dnia. Przyjdź do nas na śniadanie, brunch, obiad albo kolację.”