Menu
Food / Travel

Chorwacja zachwyca

To zdecydowanie inny czas od poprzednich lat, gdzie dalekie podróże trochę nas ograniczają. Może nawet nie tylko trochę. Moja ukochana Azja nadal nie otworzyła granic, a jeśli otworzyła to z wymaganą kwarantanną. Więc to nie dla mnie. Ten rok postawiłam na Europę, a konkretnie Chorwacja. Cztery lata temu podczas mojej pierwszej wizyty Chorwacja urzekła mnie, a szczególnie Dubrownik, w którym spędziłam 4 dni. Odwiedziłam wtedy restaurację na dachu, o której pisałam tutaj. Już wtedy powiedziałam sobie, że tu wrócę i w tym roku wróciłam. 

Chorwacja – wyspa RAB

To był jeden z najwspanialszych wyjazdów ostatniego czasu. Pełna beztroska i fantastyczny relaks na chorwackim wybrzeżu. Chorwacja zachwyca na każdym kroku i nawet małe, niepozorne miejsca zapierają dech w piersiach. Wybrzeże Chorwacji oferuje wiele opcji wypoczynku. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Dla osób lubiących mniej uczęszczane miejsca, a więc ciszę i spokój, dobrym rozwiązaniem będzie niewielka wyspa Rab, która ma tylko 22 kilometry długości. Na wyspę dostać się można jedynie promem. Głównym miastem wyspy jest RAB, miasto „czterech dzwonnic”

Wielokrotnie nagradzane jako najlepsze miejsce turystyczne na Adriatyku, miasto Rab leży na wąskim pasie ziemi wystającym w kierunku lądu, otoczone starożytnymi murami miejskimi i rozpoznawalne przez cztery wieże kościelne, które tworzą znajomy zarys, przedstawiający Rab jako statek z czterema masztami. Labirynt uliczek prowadzi do górnej części miasta, gdzie znajdują się starożytne kościoły i dramatyczne punkty widokowe. Święty Patron Rabu, św. Cristophor podobno uratował wyspę przed napastnikami, zdobywając prawo do przechowywania jego czaszki w relikwiarzu w katedrze Rab. Wzdłuż wybrzeża rozciągają się zabudowane przedmieścia, w tym Banjol i Barbat na południu oraz Palit i Kampor na północy.

KUCHNIA CHORWACKA jest bardzo regionalna

Tradycyjne chorwackie jedzenie bardzo się różni w zależności od regionu Chorwacji. I chociaż jest kilka potraw, które znajdziesz w całej Chorwacji (Hello Sarma!), wiele potraw znalezionych w jednym chorwackim regionie prawdopodobnie nie jest nawet znanych w innym regionie. 

Chorwaci zawsze wierzyli w trzy posiłki dziennie, przy czym obiad był głównym posiłkiem dnia. To niestety zmieniło się w ostatnich latach, ponieważ wiele osób pracuje od 9 do 5 i zwyczajnie nie ma w domu w porze lunchu. Jednak w weekendy lunche są nadal dużym rodzinnym wydarzeniem. Poniżej kilka typowych chorwackich dań, które miałam okazję kosztować. 

CZARNE RISOTTO

Każda chorwacka restauracja z owocami morza ma w swoim menu crni rizot (czarne risotto). Crni rizot to w zasadzie risotto z kałamarnicą wykonane przy użyciu atramentu kałamarnicy, który zabarwia risotto na czarno. Oprócz kalmarów to risotto często zawiera inne owoce morza, w szczególności małże, małże i inne skorupiaki. Czarne risotto to po prostu obowiązkowa chorwacka kuchnia!

BUZARA

To proste danie z małży w bulionie winnym z czosnkiem i bułką tartą jest popularne na całym chorwackim wybrzeżu. Buzara oznacza „gulasz”, a przygotowanie jest podobne do tego, jak Francuzi robią moules marinière.

PEKA

Pieczenie mięsa, owoców morza i warzyw pod pokrywką przypominającą dzwon, pokrytą żarem, to według mojej wiedzy unikalna metoda gotowania spotykana w Chorwacji i krajach sąsiednich (takich jak Bośnia, Czarnogóra, Serbia itp.) i jest popularna w całej Chorwacji.

Zasadniczo na tackę można umieścić dowolny rodzaj mięsa i warzyw, posolić, dodać przyprawy, olej i przykryć pokrywką w kształcie dzwonu. Umieszczoną w kominku pokrywę przykrywa się żarem. Gotuje się przez dwie godziny, ale po około godzinie pokrywka jest podnoszona, mięso odwracane i dodawane są inne przyprawy, takie jak mieszanka miodu i koniaku z ziołami śródziemnomorskimi. Pekę można przyrządzać z każdym rodzajem mięsa (kurczak, cielęcina, kiełbasa itp.), ale moją ulubioną peką wszechczasów jest ośmiornica peka. Ośmiornica naprawdę staje się delikatna i soczysta, a ziemniaki stają się szczególnie słodkie i smaczne. To danie zazwyczaj trzeba wcześniej zamówić w restauracji. Niektóre restauracje mają go w menu cały czas, ale „peka” jest najlepsza na zamówienie. Zjedliśmy wyśmienitą ośmiornicę PEKĘ w tawernie Skiper.

OWOCE MORZA

Owoce morza w Chorwacji zasługują na osobną sekcję, ponieważ jest tak wiele do spróbowania, że nie sposób wymienić wszystkiego. Na wybrzeżu zauważysz, że różne rodzaje owoców morza są często w menu jako zwykła przystawka lub przystawka. Popularnym wyborem jest grillowana ryba – często sardynki, makrela, morszczuk, a nawet dorada i okoń. Zwykle podaje się go z odrobiną cytryny, oleju i przypraw.