Ostatnio da się zauważyć w Warszawie i pewnie nie tylko w Warszawie modne „eklerownie”. Zwyczajnie nastała moda na eklerki i to najdziwniejsze eklerki. Taka EKLEROMANIA. To już kolejny francuski przysmak, który robi furorę w Polsce.
Co to jest eklerka?
Eclair to podłużne ciasto parzone wypełnione kremem patissiere i zwieńczone błyszczącą glazurą lub kremowym lukrem. Oczywiście ten podstawowy opis nie zaczyna oddawać sprawiedliwości szerokiemu wachlarzowi dostępnych smaków, opcje są naprawdę nieograniczone. Popularność ECLAIR odradza się i można je teraz zobaczyć wypełnione modnymi nadzieniami. Wierzch ciasta można ozdobić świeżymi owocami i fantazyjnymi polewami owocowymi. Można znaleźć rownież mrożone eklery, a’la lody.
Słowo „eclair” pierwotnie znane w swojej ojczyźnie jako „pain a la Duchesse”, z francuskiego oznacza „błysk światła”. Niektórzy twierdzą, że dzieje się tak z powodu ich błyszczącej glazury. Podczas gdy inni twierdzą, że odnosi się to do tego, jak szybko są zjadane – w mgnieniu oka! Potocznie mówi się, że znikają tak szybko jak błyskawica.
Co sprawia, że Eclair jest Eclair?
Ciasto choux (pâte à choux) jest kluczowym składnikiem eklery, używa się je również do produkcji ptysiów, profiteroles i gougères. To ciasto unosi się tylko pod działaniem pary, nie zawiera drożdży, sody oczyszczonej ani proszku do pieczenia. To sprawia, że eclair bardzo różni się od innych ciastek, jak np. pączków.
Ekler rozpoczął swoje życie w XIX wieku jako tradycyjne ciasto z prostymi smakami takimi jak wanilia i czekolada. Dzisiejsze wybory są nieograniczone! Dla przykładu jedna piekarnia w Paryżu – L’Eclair de Genie oferuje luksusowe smaki, takie jak irański krem pistacjowy i woda z kwiatów pomarańczy. Podczas gdy inna – L’Atelier d’Eclair oferuje również pikantne smaki, od pikantnej kiełbasy chorizo z pomidorami po ser Comté i szynkę. Te eklery są inne niż wszystkie.
Gdzie w Warszawie zjemy pysznego EKLERKA?
Świat oszalał z eklerkami już w 2017 roku, teraz ten szał dotarł do Polski. Trzy fantastyczne miejsca z eklerkami to: cukiernia Kukułka, BOZZO Dessert Concept i AM’OR Eklery i Wino.
BOZZO Dessert Concept
BOZZO to nowoczesna lodziarnio-eklerownia z lodami naturalnymi i pysznym francuskimi eklerkami, które zaskakują. Jak sami piszą o sobie – „Lody kręcimy na miejscu, ze starannie dobranych składników, nabiał mamy z Garwolina, owoce z bazarku obok lodziarni, a pistacje sami prażymy i mielimy na miejscu.” Tutaj każdy smak tworzy dla nas Ice Cream Chef, który wiedzę i doświadczenie zdobywał od hiszpańskich mistrzów. Te francuskie eklerki to efekt poszukiwań smaku idealnego. Wszystkie eklery są tworzone tak, aby jak najlepiej oddać smak produktów które się w nich znajdują. Tutaj już same kolory eklerków kuszą na pokuszenie.
AM’OR Eklery i Wino
AM’OR Eklery i Wino to kolejny nowoczesny koncept, tym razem z winem. Jak sama nazwa sugeruje można tu zjeść eklerka i napić się wina. Miejsce jest przesłodkie, wręcz „cukierkowe” i nie da się przejść obok obojętnie. Już sama wystawa kusi eklerami, nie mówiąc o pięknym wnętrzu. Ich motto brzmi „Wszyscy mamy prawo do miłości, eklerów i wina” I ja się z tym całkowicie zgadzam! Jak twierdzą „w AM’OR, niezależnie od sezonu, smaki eklerów mieszają się z emocjami. Nasze eklery to mieszanka najlepszych składników i najprawdziwszych emocji.” I nic dziwnego? Nazwa AMOR zobowiązuje – nawiązuje do miłości. Miłości do jedzenia, do słodkości, do drugiej osoby. Już wiem, że znajdziemy tu wkrótce nie tylko słodkie eklerki. Szef Paweł zadba również o nasze słone podniebienie.
Cukiernia KUKUŁKA
KUKUŁKA, odwiedzam to miejsce dość regularnie bo zakochałam się właśnie w tych eklerkach. Pistacjowy to mój ulubiony smak. Pożeram go z szybkością błyskawicy. Oprócz pistacji jest jeszcze kawowy, śmietankowy i najnowszy smak mango-marakuja. Ta cukiernio – kawiarnia jest wspólnym projektem dwóch restauracji: Przegryź i Alewino i jest spełnieniem cukierniczych marzeń Dominiki i Kasi. To miejsce dla wszystkich lubiących luz, ciastka i dobrą kawę. Dla mnie zdecydowanie jest to cukiernia z prawdziwego zdarzenia.
To jak? Namówiłam Was już na eklerka? Ja z pewnością już jestem Ekleromanką. Pamiętajcie! Już 22 czerwca obchodzić będziemy Narodowy Dzień Ekler Czekoladowych.