Menu
Food / Lifestyle

EKLERKI nowa moda

Ostatnio da się zauważyć w Warszawie i pewnie nie tylko w Warszawie modne „eklerownie”. Zwyczajnie nastała moda na eklerki i to najdziwniejsze eklerki. Taka EKLEROMANIA. To już kolejny francuski przysmak, który robi furorę w Polsce.

Co to jest eklerka?

Eclair to podłużne ciasto parzone wypełnione kremem patissiere i zwieńczone błyszczącą glazurą lub kremowym lukrem. Oczywiście ten podstawowy opis nie zaczyna oddawać sprawiedliwości szerokiemu wachlarzowi dostępnych smaków, opcje są naprawdę nieograniczone. Popularność ECLAIR odradza się i można je teraz zobaczyć wypełnione modnymi nadzieniami. Wierzch ciasta można ozdobić świeżymi owocami i fantazyjnymi polewami owocowymi. Można znaleźć rownież mrożone eklery, a’la lody.

Słowo „eclair” pierwotnie znane w swojej ojczyźnie jako „pain a la Duchesse”, z francuskiego oznacza „błysk światła”. Niektórzy twierdzą, że dzieje się tak z powodu ich błyszczącej glazury. Podczas gdy inni twierdzą, że odnosi się to do tego, jak szybko są zjadane – w mgnieniu oka! Potocznie mówi się, że znikają tak szybko jak błyskawica.

Co sprawia, że ​​Eclair jest Eclair?

Ciasto choux (pâte à choux) jest kluczowym składnikiem eklery, używa się je również do produkcji ptysiów, profiteroles i gougères. To ciasto unosi się tylko pod działaniem pary, nie zawiera drożdży, sody oczyszczonej ani proszku do pieczenia. To sprawia, że ​​eclair bardzo różni się od innych ciastek, jak np. pączków.

Ekler rozpoczął swoje życie w XIX wieku jako tradycyjne ciasto z prostymi smakami takimi jak wanilia i czekolada. Dzisiejsze wybory są nieograniczone! Dla przykładu jedna piekarnia w Paryżu – L’Eclair de Genie oferuje luksusowe smaki, takie jak irański krem ​​pistacjowy i woda z kwiatów pomarańczy. Podczas gdy inna – L’Atelier d’Eclair oferuje również pikantne smaki, od pikantnej kiełbasy chorizo ​​z pomidorami po ser Comté i szynkę. Te eklery są inne niż wszystkie.

Gdzie w Warszawie zjemy pysznego EKLERKA?

Świat oszalał z eklerkami już w 2017 roku, teraz ten szał dotarł do Polski. Trzy fantastyczne miejsca z eklerkami to: cukiernia Kukułka, BOZZO Dessert Concept i AM’OR Eklery i Wino.

BOZZO Dessert Concept

BOZZO to nowoczesna lodziarnio-eklerownia z lodami naturalnymi i pysznym francuskimi eklerkami, które zaskakują. Jak sami piszą o sobie – „Lody kręcimy na miejscu, ze starannie dobranych składników, nabiał mamy z Garwolina, owoce z bazarku obok lodziarni, a pistacje sami prażymy i mielimy na miejscu.” Tutaj każdy smak tworzy dla nas Ice Cream Chef, który wiedzę i doświadczenie zdobywał od hiszpańskich mistrzów. Te francuskie eklerki to efekt poszukiwań smaku idealnego. Wszystkie eklery są tworzone tak, aby jak najlepiej oddać smak produktów które się w nich znajdują. Tutaj już same kolory eklerków kuszą na pokuszenie.

AM’OR Eklery i Wino

AM’OR Eklery i Wino to kolejny nowoczesny koncept, tym razem z winem. Jak sama nazwa sugeruje można tu zjeść eklerka i napić się wina. Miejsce jest przesłodkie, wręcz „cukierkowe” i nie da się przejść obok obojętnie. Już sama wystawa kusi eklerami, nie mówiąc o pięknym wnętrzu. Ich motto brzmi „Wszyscy mamy prawo do miłości, eklerów i wina” I ja się z tym całkowicie zgadzam! Jak twierdzą „w AM’OR, niezależnie od sezonu, smaki eklerów mieszają się z emocjami. Nasze eklery to mieszanka najlepszych składników i najprawdziwszych emocji.” I nic dziwnego? Nazwa AMOR zobowiązuje – nawiązuje do miłości. Miłości do jedzenia, do słodkości, do drugiej osoby. Już wiem, że znajdziemy tu wkrótce nie tylko słodkie eklerki. Szef Paweł zadba również o nasze słone podniebienie.

Cukiernia KUKUŁKA

KUKUŁKA, odwiedzam to miejsce dość regularnie bo zakochałam się właśnie w tych eklerkach. Pistacjowy to mój ulubiony smak. Pożeram go z szybkością błyskawicy. Oprócz pistacji jest jeszcze kawowy, śmietankowy i najnowszy smak mango-marakuja. Ta cukiernio – kawiarnia jest wspólnym projektem dwóch restauracji: Przegryź i Alewino i jest spełnieniem cukierniczych marzeń Dominiki i Kasi. To miejsce dla wszystkich lubiących luz, ciastka i dobrą kawę. Dla mnie zdecydowanie jest to cukiernia z prawdziwego zdarzenia. 

To jak? Namówiłam Was już na eklerka? Ja z pewnością już jestem Ekleromanką. Pamiętajcie! Już 22 czerwca obchodzić będziemy Narodowy Dzień Ekler Czekoladowych.