Wspomnienia są szalenie ważne w naszym życiu bo tworzą prywatną przestrzeń naszego istnienia. Zdjęcia pomagają nam je odtwarzać. Niezapomniane imprezy, które dzisiaj stały się tylko marzeniem. Przez jakiś czas dużych eventów raczej nie będzie…
Czym są wspomnienia?
Wspomnienia to powrót do chwil, które minęły i nigdy już nie wrócą. Na myśl o czymś cudownym, mimowolnie uśmiechamy się, robi nam się ciepło na sercu. Mamy też te gorsze wspomnienia, którym towarzyszy trauma – momentalnie ściska nas wtedy w brzuchu i zbiera na mdłości. Każda sytuacja czy dobra czy zła nas czegoś uczy i do czegoś prowadzi.
Ja lubię wracać pamięcią do wydarzeń z mojego życia, lubię przeglądać zdjęcia, odwiedzać miejsca z którymi mam dobre skojarzenia. Dobrze, że nasza pamięć jest wybiórcza i pamiętamy tylko to co chcemy pamiętać. To tak jak z miłością – jeśli naprawdę dała Ci pewną radość, to nieważne, że była krótka – nigdy jej nie zapomnisz. Dobre myśli są jak lekarstwo. Zażywaj bez recepty!
I tak jak miałam już dość imprez tak dzisiaj chętnie bym się wyszykowała – fryzjer, makijaż, jakaś nowa kreacja…. i wyszła spotkać się z ludźmi za którymi tęsknię.
Ach! Co to były za wydarzenia!
Dinner with a view czyli Stolik z widokiem – Ewa Malika Szyc-Juchnowicz – promotorka cyklu „Dinner with a view. Stolik z widokiem”. Cykl kolacji zaczęła od rzeki, potem gotowała na plaży, a na koniec zajrzała wyobraźnią w góry. Istotnym elementem wieczorów „Dinner with a view” był nie tylko sam posiłek, ale przede wszystkim doświadczenie kulinarne spotęgowane przez bliskość przyrody, zapach ogniska i szum drzew oraz nieprzeciętne widoki. Za każdym razem to przyroda i pogoda są reżyserami wydarzenia.
Transatlantyk – czyli Kino Kulinarne, które odbywało się podczas Festiwalu Filmowego Transatlantyk w Łodzi. Widzowie oglądali wyselekcjonowane filmy wprost lub pośrednio opowiadające o jedzeniu. Po każdym seansie czekała na nich elegancka kolacja inspirowana danym obrazem. Pięć kolacji, pięciu znakomitych Szefów kuchni.
Wine & Food Noble Night to coś więcej niż największy i najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w Polsce. To wyjątkowe wydarzenie, które każdego roku odbywało się w odmiennej stylistyce
i tematyce przewodniej. 12 edycji, 12 najznakomitszych kolacji podczas, których dania przygotowywały wybrane do konkursu restauracje z całej Polski. Ciekawa i oryginalna forma promocji polskiej gastronomii.
Ferment Show – czyli kolacja w stylu Black Tie, podczas której ekipy Sommelierów proponują wina do jedzenia. Dwie edycje, o jednej z nich pisałam tutaj.
Kolacja w plenerze ze świata.
W 2020 COVID-19 wprowadził wiele ograniczeń dotyczących funkcjonowania restauracji i imprez. Wyjątkowy charakter tego wydarzenia pozwala im działać, podczas gdy większość innych placówek pozostaje zamknięta. Można cieszyć się luksusowym wieczorem, pozostając w komforcie i bezpieczeństwie „swojej bańki towarzyskiej”.
Dinner With a View to seria wydarzeń na świeżym powietrzu, które obejmowały unikalne miejsca do jedzenia w kształcie kopuły i posiłki przygotowywane przez znanych szef kuchni w wybranych miastach Ameryki Północnej. Każde wydarzenie obejmuje trzy dania serwowane gościom w kameralnych kopułach przypominających terrarium.
Oryginalna impreza Dinner With a View odbyła się w Toronto w lutym 2019 roku. Od tego czasu rozszerzyła się na inne kanadyjskie miasta, w tym Montreal i Vancouver. Wydarzenia odbyły się również w San Diego, Chicago i Waszyngtonie pod koniec 2020 roku. Na wiosnę planowana jest kolacja w Atlantcie.
