Menu
Food

GÅRD Gdynia

Czas na kolejne wspomnienia! To był sierpień 2019

GÅRD Taste Scandinavian Gdynia to skandynawska restauracja oferująca klasyczną skandynawską kuchnię. Ta kuchnia to prostota! Nie jest przekombinowana, cechują ją świeże produkty, ryby, owoce morza, wieprzowina, dziczyzna, jak i szeroko rozumiane dary lasu. Najwyższa jakość produktów i prostota, wzbogacona o dodatki od lokalnych dostawców – cztery pory roku – oraz talent Przemka. To połączone w jedną całość to SUKCES! 

Przemek Woźny

Przemek w swojej kuchni za każdym razem wydając danie, koncertuje się na tym, aby jak najlepiej przybliżyć tajniki i specyfikę kuchni skandynawskiej. Pragnie aby lokalni goście mieli możliwość poznania smaków kuchni skandynawskiej. Natomiast goście ze Skandynawii czuli się jak u siebie w domu. Jego menu jest odzwierciedleniem czterech pór roku czyli wiosny, lata, jesieni i zimy.

Czym inspiruję się Przemek? 

Inspirują go  szefowie kuchni skandynawskiej – Magnus Nilsson i Magnus Ek. Drugiego szefa miał okazję poznać osobiście. Magnus szef kuchni restauracji Oaxen Krog **Michelin w Sztokholmie, u którego odbywał swój staż. Dla niego kuchnia to takie małe laboratorium i bardzo często praca nad nowym menu przypomina pole bitwy. Najlepsze dania bardzo często są wynikiem licznych prób i błędów w doborze poszczególnych kompozycji smakowych, co według niego jest najlepszą zabawą. Jak twierdzi nie stanowi problemu idealnie odwzorować czyjąś kompozycję smakową, ale stworzyć coś swojego, niepowtarzalnego – to dopiero frajda.

Co na talerzach?

TOST SKAGEN – sałatka z krewetek z ikrą sielawy na chrupiącej grzance. To klasyk kuchni skandynawskiej i doskonała przystawka. 

MARYNOWANE PRZEGRZEBKI – cienko pokrojone przegrzebki, podane z sałatą z kopru włoskiego i jabłka. Uwielbiam przegrzebki pod każdą postacią, ale te były obłędne!

TURBOT – z borowikami, groszkiem cukrowym, pomidorami i kremowym bisque z homara. To danie powaliło mnie na kolana. Tak, tak! To najsmaczniejsza ryba jaką kiedykolwiek jadłam. Mamy tu doskonałe połączenie smaków, wręcz perfekcyjne.

CIASTO CZEKOLADOWE – bezglutenowe ciasto czekoladowe z kremem migdałowym i jagodami. Idealna konsystencja, wspaniałe dodatki i ten smak CZEKOLADY.

To było bardzo, bardzo smaczne! Niesamowite doznania, którym towarzyszyło dobrze schłodzone Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii.

Zaplanujcie sobie czas na to miejsce. Polecam tu zajrzeć.