Menu
Food

EPOKA – polska kuchnia wielu pokoleń

Restauracja EPOKA to miejsce w budynku Hotelu Europejskiego zaskakujące otwartością i spontaniczną gościnnością, pielęgnowaną w tej historycznej lokalizacji od pokoleń. Szef Kuchni Marcin Przybysz i Dyrektor Restauracji Antoine Azaïs przez rok przygotowywali się do jej otwarcia, zbierając inspiracje i budując doświadczenie u najznakomitszych szefów kuchni świata – Massimo Bottura, Rasmus Kofoed, René Redzepi, Franck Giovanni.

Dzisiaj, tak jak cała gastronomia stanęli przed wyzwaniem – co dalej?

Znalazł się pomysł! Restauracja wystartowała z kameralnymi zajęciami gotowania pod czujnym okiem mistrza! Co powiecie na 5-godzinny kurs gotowania razem z Marcinem Przybyszem? Podczas tych 5 godzin Marcin wprowadzi uczestników w świat fine diningu. Dowiecie się w jaki sposób wypiekać chleb oraz nauczycie się przygotowywać dania, którymi zaskoczycie najbliższych. Ja zachęcam bo to sztuka na talerzu godna uwagi. Zobaczcie co znalazło się na naszych talerzach.

Trzeba to powtórzyć!

Wybrałyśmy się na tą długo planowaną kolację razem z Patrycją Siwiec, moją serdeczną koleżanką. Od samego wejścia panowała niesamowicie miła atmosfera, a zaskakująco sprawna obsługa przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. Teraz myślimy o kolejnej wizycie, chcemy wrócić po nowe doznania.

 Z „Epokowej kuchni”

wybrałyśmy jedną z trzech wersji menu degustacyjnego. Było to 15 przepisów wraz z wine pairingiem. W Menu znajdowały się; jesiotr po polsku w śmietanie, sałata z ogórków na zimę – 1932; sznycel cielęcy po wiedeńsku, ćwikła, nóżki cielęce w galarecie, kotlety cielęce siekane – 1871; filet z jelenia, pyzy – 1926; bigosik z ryby – 1893; serownik, chrust i pączek po warszawsku – 1909 

W trakcie kolacji Manager zaprosił nas na zwiedzanie kolejnych wnętrz i oczywiście kuchni. Kuchni czystej i lśniącej jak laboratorium. Każda z osób dokładnie wiedziała co ma robić.

Przy Chef’s Table mogłyśmy podpytać Marcina o to skąd czerpie pomysły. Co nam powiedział?

„Każdy element menu jest starannie opracowywany. To ma być wyjątkowa kulinarna podróż przez kulinarne EPOKI! Szukam przepisu ze starych zapomnianych i trudno dostępnych ksiąg kuchni polskiej i tworzę własną interpretację. Nadaję im lekkość i współczesny charakter. 

Produkt ma być podany w idealny sposób. W mojej kuchni mam 90% białej eleganckiej zastawy – tak jak obecnie na świecie. Nawiązuje tym do pozostałych białych elementów, które przez wiele lat były przykryte”

Wśród załogi Epoki pracuje jeden z najzdolniejszych warszawskich cukierników – Rafał Gajownik – cieszę się, że znalazł swoje miejsce.

To zdecydowanie nowa interpretacja fine dinningu. Dania zaskakują formą i kombinacją smaków. Doświadczyłam tu niezwykłych doznań kulinarnych!  I będę tu wracać. 

Myślę, że jest to jedno z najbardziej luksusowych miejsc na kulinarnej mapie Warszawy. Restauracja EPOKA z pewnością znajdzie się wkrótce w przewodniku Michelin. Wróżę mu gwiazdkę!