Za oknem zimno i ponuro, dlatego właśnie naszło mnie na wspomnienia. Wspomnienia z początku tego roku. Restauracja on The ROCK na Zanzibarze. Jeszcze w styczniu nic nie zapowiadało takich zmian w podróżowaniu, a już napewno nie w codziennym funkcjonowaniu każdego z nas.
THE ROCK
Gdzie się znajduje? W wyjątkowym miejscu, na turkusowych wodach Oceanu Indyjskiego stoi ona „pływająca”restauracja w kształcie skały.
To bardzo urocza i ekskluzywna restauracja, która w bardzo krótkim czasie stała się jedną z ikon tej egzotycznej wyspy. The Rock Restaurant jest jedną z najpopularniejszych atrakcji Zanzibaru, istnieje od lipca 2010 roku.
Położona jest przed plażą Michamvi Pingwe na południowo-wschodnim wybrzeżu wyspy. Odrestaurowana i urządzona w prostym, nieskomplikowanym lokalnym stylu wyspy, restauracja specjalizuje się w owocach morza i lokalnych smakach. A co ciekawe prowadzi ją przystojny i znający się na gastronomii Włoch.
Do restauracji można dotrzeć pieszo w czasie odpływu lub łodzią w czasie odpływu. Znana na całym świecie restauracja, znana jest nie tylko ze swojej niezwykłej lokalizacji. Słynie ze wspaniałego jedzenia inspirowanego zasobami naturalnymi, taką niespodzianką Zanzibaru i włoskiej miłości.
Dodatkowym atutem miejsca jest taras na świeżym powietrzu z panoramicznym widokiem na morze. Taras jest dostępny dla gości na drinki i wino przed i po posiłku. Można się tu rozkoszować atmosferą tego miejsca.
Wystarczy jedno spojrzenie!
Wystarczy jedno spojrzenie aby zrozumieć, że żaden ołówek ani pędzel nie byłyby w stanie narysować takiego piękna. Tylko matka natura mogła stworzyć takie cudo. Cudo, które jest jedną z najbardziej wyjątkowych i najpiękniejszych restauracji na świecie.
Co na naszych talerzach?
THE ROCK SPECIAL – lobster, cigal, king prawns, octopus, and calamari all on the grill
GRILLED LOBSTER (500GR.) – with salad and scarab potatoes
Ponieważ nie mogło zabraknąć deseru, zamówiłyśmy:
PINEAPPLE FLAMBÉ WITH VANILLA AND ZANZIBAR SPICES ICE CREAM – flambirowany świeży ananas z lodami
THE ROCK COCONUT TIRAMISÙ – kokosowe Tiramisu – specjalność tego miejsc.
Menu restauracji doskonale współgra z magią tego miejsca. Składniki pozyskiwane są lokalnie. Większość owoców morza pochodzi z raf otaczających restaurację, ryby są codziennie łowione przez miejscowych rybaków, wołowina pochodzi z najlepszych farm w Tanzanii, przyprawy z plantacji przypraw na Zanzibarze, warzywa uprawiane lokalnie oraz nasze makarony robione we własnej kuchni. To dania z nutą Zanzibaru.
Polecam to miejsce, jest naprawdę pysznie!

Restauracja znajduje się na liście – 35 najbardziej niesamowitych restauracji na świecie, w których jak to mówią „warto zjeść przed śmiercią”.