Kolejny przystanek na mojej reporterskiej drodze z Mój Stolik to miejsce, które lubię i znam. Restauracja Concept 13 to restauracja na dachu. Znajduje się w niebanalnej scenerii ostatniego piętra DH VITKAC. Urządzone ze smakiem i dbałością o każdy szczegół, nowoczesne, przeszklone wnętrze z piękną panoramą stolicy i stolikami na zewnątrz zachwyca. W karcie potrawy kuchni międzynarodowej, w tym też i z grilla, które przygotowywane są bezpośrednio w otwartej części kuchni. Wyjątkowość kuchni opiera się na doświadczeniu oraz innowacyjności w tworzeniu potraw i oczywiście pasji Szefa kuchni.
Szef kuchni – RABIE ABED ALSALAM. Studiował na Uniwersytecie w Damaszku, pracował w Bejrucie, na Cyprze, w Londynie, a na końcu – w Warszawie. Ma wielki szacunek dla polskiej kuchni, która stała się jego nowym domem, choć jego ulubioną kuchnią jest kuchnia azjatycka. I właśnie dlatego fantastycznie łączy smaki różnych kuchni, tworząc własne autorskie menu.
Jak sam mówi: „Gotowanie przynosi mi szczęście i robię to najlepiej, jak potrafię. Po 5 latach pracy z Darkiem Barańskim nie mogę sobie wyobrazić lepszego nauczyciela niż on. Szanuję również Gordona Ramsaya za jego sposób gotowania, imperium, które zbudował i jego osobisty i zawodowy sukces”
W tygodniu wyjątkowy pięcio – daniowy lunch. A wieczorami wyjątkowe set menu inspirowane kuchnią japońską – YAKITORI czyli szaszłyk z grilla. Różne opcje do wyboru – to chcę skosztować, więc wrócę.
LUNCH DEGUSTACYJNY 5 DAŃ – przystawka + zupa + pasta + danie główne + deser i codziennie inne menu. Co jadłam?
- sushi z tuńczykiem na przystawkę
- Ramen
- Cappelletti z grzybami jako pasta
- kurczak kukurydziany z sosem Bearnaise i Tandori jako danie główne
- a na deser tarta z jagodami, jeżyną i jogurtem
Z ciekawostek: Ośmiornica z grilla to jedno z najczęściej zamawianych dań z karty! Myślę, że warto skosztować.
Ta restauracja żyje pełnią życia i myślę, że miewa się lepiej niż przed lockdown. Pierwsza klasa! Zarówno jedzenie jak i obsługa na wysokim poziomie. POLECAM 🙂