Menu
Food

Od wina wszystko się zaczęło

Z wizyta reporterską docieram również do swoich ulubionych miejsc. Jednym z nich jest AleWino. 

Ukryty w podwórzu ogródek jest fenomenalny. A rosnąca tu brzoza dodaje wyjątkowego klimatu i uroku. 

AleWino ogródek
ALEWINO – ogródek

Alewino powstało jako sklep z winem by z czasem podążając za oczekiwaniami klientów, rozwinąć się w coś między winiarnią a restauracją. Historia zaczęła się w 2014 roku kiedy to Kasia zrezygnowała z pracy w korporacji aby zająć się rozwojem tego konceptu. Sklep od razu bardzo dobrze się przyjął. Z czasem wprowadzili małe przekąski do wina, które wymyślił dla nich Sebastian. Kiedy zaś z czasem wspólnik Tomka zrezygnował ze sklepu, narodził się pomysł restauracji. Propozycję objęcia kuchni zaproponowali Sebastianowi i tak naprawdę wszystko zależało od niego. Gdyby się wtedy nie zgodził, nie było by dzisiaj tego miejsca. 

ALEWINO – Risotto z pomidorami i dziką krewetką

Sebastian Wełpa pracował jako Sous-chef u boku Pawła Oszczyka, w warszawskim hotelu La Regina. Zrezygnował z pracy na rzecz nowego projektu, który z wielkim sukcesem poprowadził. 

W swojej autorskiej kuchni Sebastian Wełpa wykorzystuje wieloletnie doświadczenie by z pasją tworzyć wyjątkowe dania. Zmienił sposób i styl gotowania, jednakże kuchnia francuska cały czas przejawia się w jego daniach. Jak sam mówi „nie ścinamy rogów i nie chodzimy na skróty. Pracujemy na świeżych, sezonowych produktach najwyższej jakości. Chętnie sięgamy po produkty regionalne, współpracując bezpośrednio z ich producentami. W naszym jedzeniu najważniejszy jest SMAK!” 

Czy zaskakuje?

I po ten smak wielu z nas tu właśnie wraca, bo kuchnia Sebastiana zaskakuje. Są pozycje w karcie, których goście nie pozwalają im zmienić. Jednym z takich dań jest – „Otwarte ravioli z selera, kalafior, masło truflowe”.  Są też takie dania, o które stale pytają goście i tak na przykład „parfait z wątróbek drobiowych” wraca co sezon w innej odsłonie. Bo nie wyobrażamy sobie AleWino bez parfait Sebastiana. A odd poniedziałku do piątku można tu zjeść szybki lunch w cenie 30 zł – dwa dania i woda – extra!

ALEWINO – Taco, jagody, wiejska śmietana, palona biała czekolada


Wracam tu bo lubię! Wam też polecam!

No Comments

    Leave a Reply