Menu
Food / Travel

Rzym i jego aromaty

Rzym był i jest miastem miłośników jedzenia i prawdopodobnie jego kulinarna scena jest silniejsza niż kiedykolwiek. Rzym i jego aromaty. Blogi turystyczne, blogi kulinarne i internet tylko pomagają wyeliminować złe miejsca i pułapki turystyczne, podkreślając klejnoty i mistrzów. Rzym tu można się zakochać – w jedzeniu, w winie, w historii.

Przylecieliśmy do Rzymu w poniedziałek o 20:00. Pół godziny, zarezerwowanym wcześniej autobusem i byliśmy w hotelu. Zostawiliśmy bagaże i ruszyliśmy w miasto. Nasz hotel znajdował się w okolicy Dworca Termini, przy głównej ulicy Via Cavor. Stąd wszędzie blisko – 1,4 km do Coloseum, 1,5 km do Schodów Hiszpańskich czy Fontanny Di Trevi. Bardzo polecam tę okolicę, to doskonała lokalizacja. 

Naszą misją podczas tej czterodniowej wycieczki było chodzenie, jedzenie i potem znowu chodzenie i jedzenie. Nie byliśmy tam tylko dla zabytków i muzeów. Chciałam pizzy i makaronów, najlepiej w lokalnych miejscach z tanimi karafkami domowego wina. To był Rzym, którego pragnęłam i na szczęście ten, który znaleźliśmy!

Stolica Włoch ma długą tradycję gastronomiczną, z wieloma potrawami, których nie znajdziesz w innych regionach tego kraju. Dawniej kuchnia rzymska była znana jako „la cucina povera”, dlatego że w latach powojennych duża część ludności była biedna i nie mogła sobie pozwolić na duże wydatki na jedzenie. Właśnie dlatego najbardziej typowe rzymskie makarony, takie jak „cacio e pepe” i „carbonara”, mają tylko trzy lub cztery składniki. Ale gdy są odpowiednio przygotowane, są wręcz boskie. Tutaj restauracje zaspokoją wszystkie gusta. Znajdziemy tu amerykańskie steki, restauracje meze, sushi, wietnamskie jadłodajnie i kilka lokali haute cuisine celebrowanych w przewodniku Michelin. Jednakże będąc w Rzymie rób to, co robią Rzymianie i wybieraj mniej ekstrawaganckie restauracje i trattorie, aby przeżyć niezapomniane wrażenia kulinarne.

CARBONARA

Chyba nie ma bardziej lubianego włoskiego dania niż carbonara. Czyli gorący makaron polany kremowym sosem z surowych ubitych jajek, zaakcentowany chrupiącymi kawałkami guanciale i wykończony deszczem tartego dojrzałego sera Pecorino Romano i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Chociaż czasem serwuje się z fettuccine, linguine lub bucatini, to jednak spaghetti pozostaje kanonicznym kształtem makaronu carbonara, a klasyczny przepis nie zawiera masła, śmietany ani czosnku. Carbonara jest najbardziej kojarzona z Rzymem i regionem Lacjum, ale podobnie jak w przypadku wielu włoskich potraw, we Włoszech jej pochodzenie wywołuje wiele spekulacji i debat. Carbonara pozostaje szalenie popularnym daniem nie tylko we Włoszech, ale na całym świecie i jest stale ulepszana zarówno przez szefów kuchni, jak i domowych kucharzy.

Bucatini Amatriciana

Być może zauważysz, że przewodnik po najlepszym jedzeniu w Rzymie zaczyna się od najsłynniejszych dań z makaronu. Bucatini Amatriciana to talerz makaronu, który jest znacznie mniej znany niż jego kuzynka carbonara. Bucatini to rodzaj makaronu, a amatriciana to sos. Podobnie jak wiele włoskich potraw, pochodzenie sosu amatriciana jest dyskusyjne. Większość zgadza się, że danie pochodzi z pobliskiej wioski Amatrice. Lepiej nie wchodzić w debatę i po prostu cieszyć się wersją popularną dzisiaj w Rzymie!

Więc jakie są dziś składniki sosu amatriciana? Potrzebujesz guanciale (policzek wieprzowy), sera Pecorino Romano, białego wina, pomidorów San Marzano, czarnego pieprzu i chili.

Pizza Al Taglio

Pizza al taglio to pizza na plasterki, to kolejna z obowiązkowych potraw w Rzymie. Ten rodzaj pizzy jest pieczony na dużych kwadratowych blachach z różnymi dodatkami, od prostej marinara, po wyszukane plastry dla smakoszy z lokalnymi serami, warzywami i mięsem. Pizza zupełnie inna niż w Apulii.

Saltimbocca

Nie ma lepszego świadectwa włoskiego stylu niż saltimbocca — co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „skacze ci do ust”. Byłam podekscytowana spróbowaniem tego typowego rzymskiego dania. Saltimbocca a la Romana jest zwykle przyrządzana z tłuczonej cielęciny, prosciutto i szałwii. Mięso jest nadziewane, zwijane i gotowane w białym winie i maśle. To danie rozpływa się w ustach, tak jak sama jego nazwa wskazuje. 

GELATO

Żadna podróż do Rzymu nie byłaby kompletna bez zjedzenia swojej porcji lodów. Zdecydowanie unikaj miejsc sprzedających przemysłowe lody w nienaturalnych kolorach i smakach. Wybieraj miejsca serwujące rzemieślnicze lody. LODY w Rzymie to  całoroczny romans. Gelato jest ulubionym wyborem na popołudniową przerwę od zakupów i zwiedzania muzeów, a także podczas wieczornego spaceru. Zasadniczo, gdy jesteś w Rzymie, zawsze jest odpowiedni czas, aby sobie pozwolić na lody.

Kuchnia rzymska jest najbardziej lubiana za to, że jest niezwykle aromatyczna, prosta i satysfakcjonująca. Włoskie słowo oznaczające obiad – „cena”, pochodzi od łacińskiego convivium, które oznacza „żyć razem”. Jedzenie dla Włochów to spotkanie towarzyskie, które składa się z co najmniej trzech dań – często nawet w porze lunchu. Rzymianie jedzą obiad dopiero o dziewiątej wieczorem. My jedliśmy bardziej tradycyjnie. 

No Comments

    Leave a Reply