Menu
Food / Lifestyle

Dzień Kobiet!

Drogie Panie! 8 marca to nasz dzień!

Dzień Kobiet to nasz dzień Drogie Panie. I z tej okazji życzę Wam wszystkiego najzdrowszego, najsmaczniejszego i najpiękniejszego. O roli kobiet w gastronomii mówi się tylko okazjonalnie. Ot, choćby właśnie w okolicach 8 marca… Przypomina się wówczas niezaprzeczalne fakty, że to właśnie kobiety stanowią solidny fundament sztuki gotowania. Co z biegiem lat uległo zmianie i „pałeczkę” przejęli panowie. 

Dzisiejszy świat bezdyskusyjnie zdominowany został przez szefów kuchni. Zaś SZEFOWE muszą udowadniać, że są równie dobre w swoim fachu. I albo to robią, albo przestają walczyć. Część kobiet gastronomii mówi wprost o dyskryminacji płci, a znacznie więcej milczy, godząc się z tą szaro- burą rzeczywistością. Kto dziś pamięta, że to Eugénie Brazier jest “matką nowoczesnej kuchni francuskiej”, a za swoją pracę otrzymała lata temu trzy gwiazdki Michelin? No kto?

Kobiety Polskiej Gastronomii łączy jedno – ogromna siła! 

W Polsce jest naprawdę wiele kobiet, które pracując często w ukryciu, budują branżę. Nie tylko szefowe kuchni, choć to one są pierwszym skojarzeniem. To także dziesiątki a nawet setki pań, które zajmują inne stanowiska – sommelierki, barmanki, managerki, restauratorki, inwestorki, dziewczyny z działów marketingu. Całe mnóstwo ekspertek, które jednak nie pojawiają się na plakatach, promujących kolejne wydarzenia gastronomiczne. A bez których świat gastronomiczny by nie istniał.

SZEFOWE KUCHNI, które mam przyjemność znać  i ich restauracje: 

Zacznijmy od Ewa Malika Szyc-Juchnowicz – szefowa i właścicielka Restauracja Malika – pisałam o tej restauracji całkiem niedawno. Następnie Iwona Niemczewska  – szefowa i właścicielka Z DRUGIEJ STRONY LUSTRA w Szczecinie. Patrycja Stefanów – Kot – szefowa i właścicielka Koncertowa Pati & Darek w Krynicy Zdrój. Katarzyna Daniłowicz – szefowa i właścicielka Olszewskiego 128 we Wrocławiu. Basia Ritz – szefowa i właścicielka Restauracja Ritz w Gdańsku. Aneta Dłuska – Pietras – szefowa i właścicielka City Club Restauracja & Kręgielnia. Jeszcze kilka wspaniałych kobiet w kuchni – Agata Wojda, Małgorzata Marchewka, Ewa Olejniczak, Justyna Słupska – Kartaczowska, Anna Klajmon i Flavia Borawska. I mogłabym pewnie wymieniać tak jeszcze długo, ale te panie znam i bardzo lubię.

No Comments

    Leave a Reply