Menu
Food / Travel

Musztarda MAILLE

Dzisiaj coś prosto z Paryża od mojej serdecznej koleżanki Alicji. Czy znacie francuską markę spożywczą Maille? Maille to głównie musztarda w rewelacyjnych odmianach, a także różnego rodzaju octy, oliwy, majonezy i korniszony. 

Musztardy Maille są produkowane w absolutnie fantastycznych rodzajach od klasycznej Dijon, przez smaki ziołowe, owocowe czy miodowe, aż po takie z dodatkiem alkoholu czy trufli. To najsłynniejsza francuska musztarda prosto z Dijon. Produkowana według tradycyjnej receptury od kilkuset lat według niezmienionego przepisu w Dijon, stolicy Burgundii.

Przykładowe smaki: 

Ziołowe: miód i rozmaryn; parmezan i bazylia;  koperek i limonka; czosnek i cytryna; estragon i pesto i rukola. 

Owocowe takie jak: figa i kolendra oraz czarna porzeczka

Z dodatkiem alkoholu: różowe wino;  Chablis i biała trufla;  Chardonnay z Burgundii oraz whisky i wędzony pieprz. 

Grzybowe: seler korzeniowy i trufla; Chablis i smardze oraz boczniaki i kurki

Miodowe takie jak:  klasyczna miodowa;  miód akacjowy i orzechy; miód i ocet balsamiczny z modeny oraz  miód akacjowy i kwiat pomarańczy.

Francuskie musztardy są zazwyczaj bardzo ostre (może za wyjątkiem miodowej), ale świetnie podkreślają smak smażonego, grillowanego czy pieczonego mięsa. Ja bardzo chętnie dodaję musztardy do sosów sałatkowych czy marynat. 

Przepis na kurczaka cytrynowo-miodowo-musztardowego:

4 pojedyncze piersi kurczaka pokrojone na mniejsze kawałki mieszamy w marynacie zrobionej z soku z połówki cytryny, podobnej ilości miodu i oliwy, czubatej łyżki ulubionej musztardy, soli i pieprzu. Kurczaka marynujemy przez min. godzinę (można dłużej), a potem smażymy na oleju. Uwaga! Smażymy ostrożnie, na niezbyt dużym ogniu, inaczej miód z marynaty błyskawicznie spali się na węgiel. 

Niektóre popularne produkty Maille kupicie w supermarketach czy sklepach spożywczych (musztardy za niewiele ponad 1 EUR, octy czy majonezy po ok. 2-3 EUR), ale te bardziej wyszukane tylko w butikach Maille. Pierwszy butik tej marki powstał w 1747 r. We Francji znajdziecie tylko 3 butiki (w Paryżu, Dijon i Bordeaux), a także kilka butików za granicą. Zakupy można zrobić także w sklepie internetowym na stronie www.maille.com (kilka wersji językowych). Na tej stronie znajdziecie również inspiracje kulinarne z użyciem musztardy Maille.

Niektóre rodzaje musztardy są sprzedawane w butiku „z kija” i nalewane do specjalnych, kamionkowych słoiczków wielokrotnego użytku. Najdroższą musztardą jest musztarda z parmezanem i białą trufla. Za uzupełnienie średniego słoika o wadze 250 g zapłacicie 32 EUR. W przedcovidowej rzeczywistości musztardy można było degustować na miejscu. Obecnie jest to niemożliwe. 

Alicja jest licencjonowanym przewodnikiem po Paryżu i Warszawie. Ale ponieważ obecnie mieszka w Paryżu więc bardziej Paryż. Pisze o sobie „ Do niedawna mieszkałam w Warszawie i byłam licencjonowanym przewodnikiem miejskim po Warszawie oraz pilotem wycieczek. Dziś mieszkam w Paryżu. Na tej stronie zamieszczam informacje i zdjęcia z Warszawy i Paryża oraz z moich podróży.” Prowadzi stronę na facebooku o nazwie Podróże małe i duże. Jest to strona o Paryżu, Warszawie i podróżach – po polsku i po francusku. Natomiast jej profil na Instagramie nosi nazwę „From Warsaw to Paris”.  Zdjęcia i tekst by Alicja.

No Comments

    Leave a Reply