Menu
Food / Lifestyle

Grudzień pachnie cynamonem

Grudzień to miesiąc na który czekamy cały rok. To dla wielu Polaków jeden z ulubionych okresów w roku. Wyjątkowa atmosfera świąt Bożego Narodzenia udziela się już pod koniec listopada (długo przed gwiazdką). To czas szczególny, wyjątkowy – choinka, prezenty, kolędy – to charakterystyka tych świąt. 

Dla mnie grudzień to nie tylko święta, to odliczanie dni do wyjazdu na wakacje. Tak było przez ostatnie cztery lata. Ten rok jest inny i nie ma możliwości podróżowania na inny kontynent. A może i jest? No cóż, inni latają a ja tym razem zostaje w Polsce. 

Święta to smaki i aromaty, mocno powiązane z tym niepowtarzalnym okresem. Jakie są najlepsze świąteczne potrawy? Najlepsze to te, które nam smakują! To ważna zasada, którą warto się kierować szykując je. Ciężko sobie wyobrazić święta bez domowych wypieków i tradycyjnych dań. Jak smakują święta? Smakują makiem, pachną cynamonem i nie może zabraknąć pierogów na Wigilii. 

Co słodkiego mamy na stole podczas tych świąt: 

Makowiec – tradycyjny, dobrze nasączony i bogaty w mak. Według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia ma zapewnić szczęście i chronić przed działaniem złych mocy. W wielu domach to obowiązkowe ciasto.

Kutia bożonarodzeniowa to jedno z najbardziej popularnych dań podczas świąt Bożego Narodzenia, słowiańska tradycja na stole wigilijnym. Deser z niebieskiego maku, pszenicy, miodu, orzechów, rodzynek i czasem skórki z pomarańczy. Jej składniki to dary Boga dla człowieka, które miały zapewnić bogactwo, płodność i urodzaj oraz wieczne szczęście w niebie. Nie we wszystkich domach jest jednak popularna. 

Sernik, piernik, pierniczki  bez których dzisiaj nie wyobrażamy sobie świąt. Pierniczki przybierają różne formy i kształty, tu liczy się kreatywność. Wspólne pieczenie z dziećmi to wspaniała zabawa i fajnie spędzony razem czas. Aromat przypraw korzennych w tym cynamonu roznosi się po całym domu. Ja uwielbiam ten zapach – to oznaka świąt.

Jak wygląda to w Europie?

Coraz częściej na nasz stół trafia włoska Babka Panettone. To bardzo popularna we Włoszech baba drożdżowa pieczona tradycyjnie w okresie bożonarodzeniowym. Wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły i pakowana w kartonowe pudełka. Proces produkcji babki jest długi i skomplikowany. W jego trakcie ciasto nabiera specyficznej, puszystej konsystencji. Polscy cukiernicy pieką już równie pyszną. Włosi spożywają ją 24 grudnia podczas uroczystej kolacji. 

W Szwecji na wigilijnym stole królują pierniczki, a na Węgrzech ciasto z makiem. Według Węgrów mak zapewnia rodzinie miłość. 

We Francji Bûche de Noël, w dosłownym tłumaczeniu “bożonarodzeniowe polano”. Ten francuski deser przygotowywany jest na kształt pnia drzewa z rolady nadziewanej kremem.

W Dani podaje się “ryż a l’amande” z gorącym wiśniowym sosem lub “risengrod” – tradycyjny. W naczyniu z deserem ukryty jest migdał a szczęśliwy znalazca migdała otrzymuje specjalny prezent. 

Świątecznym deserem w Anglii jest Christmas pudding. To mocno nasączone alkoholem ciemne ciasto z ogromną ilością bakalii.  

Czy wiecie, że zwyczaj pocałunków pod jemiołą narodził się w Wielkiej Brytanii? Taki pocałunek przynosi szczęście i spełnienie życzeń.  Pierwszy raz od wielu lat ciesze się na te święta. Merry Christmas!

No Comments

    Leave a Reply