Menu
Food / Travel

Greckie wakacje

To było piękne i smaczne zakończenie lata! Ateny są jedną z tych światowych stolic, którą trzeba zobaczyć. Wracam tu zawsze z wielką przyjemnością z kilku powodów.

Słońce, plaża, jedzenie… i bliska mi koleżanka z lat młodości Katerina.

Mam tu kilka swoich ulubionych miejsc, które odwiedzam za każdym razem i kilka ulubionych potraw bez skosztowania, których nie mogłabym wyjechać. Między innymi to sałatka DAKOS i KALAMAKI.

DAKOS

ντάκος – nazwa odnosi się do sucharów potrzebnych do jej przygotowania. Dakosy, czyli sucharki z jęczmiennej mąki są specjalnie podsuszane poprzez podwójne wypiekanie. Suchar jest podstawą sałatki (bo często w karcie znajdziecie dakos właśnie w sałatkach) a co do tego?

Oczywiście soczyste pomidory! Pomidory poszatkowane lub utarte na grubej tarce, ser mizithra lub ewentualnie feta, kapary, oregano i duża ilość oliwy. Dakos to pyszna, lekka i zdrowa przekąska, która pochodzi z Krety. W upalny dzień mi spokojnie wystarcza za cały posiłek. Nie ma co ukrywać, że sekretem przekąski są oczywiście wysokiej jakości składniki. I jak zwykle to co najprostsze jest najsmaczniejsze!

Czy „dakos” są grecką odpowiedzią na włoską „bruschettę al pomodoro”?  Nie do końca.

KALAMAKI

czyli kalamakia bo tak w Atenach nazywają się Sovlaki!  Σουβλάκι to kawałki mięsa nadziane na szpadkę i pieczone na ruszcie lub grillu. Najprościej można by powiedzieć, że jest to szaszłyk składający się z samego mięsa posypanego solą, oregano lub innymi ziołami.  Sovlaki to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni greckiej, który funkcjonuje w niezliczonej ilości wersji.

Co do mięsa? oczywiście tzatziki!  

Tzatziki

τζατζίκι czyli grecki dip składający się z gęstego jogurtu, drobno poszatkowanego ogórka, czosnku, oliwy i przypraw.

Nie można zapomnieć o tradycji czyli o sałatce – sałatka GRECKA a w dosłownym tłumaczeniu wiejska. Znana, lubiana i jadana na całym świecie, ale tu w Grecji smakuje najlepiej. Sporządzana i serwowana w rozmaitych odmianach pod względem użytych dodatków. W typowej wersji z Grecji zawiera grubo pokrojone pomidory i ogórki, czerwoną cebulę w krążkach (talarkach), oliwę i ser feta. Istnieją różne warianty tej sałatki gdzie dodaje się np. kapary, oliwki lub słodką paprykę. 

Jesteście głodni? Ja tutaj zawsze. Pamiętajcie! Są miejsca z owocami morza i miejsca z mięsem. Sami decydujecie na co macie ochotę. O restauracji “z morza” w następnym poście.

No Comments

    Leave a Reply