Menu
Food

Epokowa kuchnia

Restauracja EPOKA to miejsce w budynku Hotelu Europejskiego zaskakujące otwartością i spontaniczną gościnnością, pielęgnowaną w tej historycznej lokalizacji od pokoleń. Szef Kuchni Marcin Przybysz i Dyrektor Restauracji Antoine Azaïs przez rok przygotowywali się do jej otwarcia, zbierając inspiracje i budując doświadczenie u najznakomitszych szefów kuchni świata – Massimo Bottura, Rasmus Kofoed, René Redzepi, Franck Giovanni.

Dzisiaj, tak jak cała gastronomia stanęli przed wyzwaniem – co dalej?

Znalazł się pomysł! Restauracja wystartowała z kameralnymi zajęciami gotowania pod czujnym okiem mistrza! Co powiecie na 5-godzinny kurs gotowania razem z Marcinem Przybyszem? Podczas tych 5 godzin Marcin wprowadzi uczestników w świat fine diningu. Dowiecie się w jaki sposób wypiekać chleb oraz nauczycie się przygotowywać dania, którymi zaskoczycie najbliższych. Ja zachęcam bo to sztuka na talerzu – sami zobaczcie co znalazło się na naszych talerzach.

Trzeba to powtórzyć!

Wybrałyśmy się na tą długo planowaną kolację razem z Patrycją Siwiec, moją serdeczną koleżanką. Od samego wejścia panowała niesamowicie miła atmosfera, a zaskakująco sprawna obsługa przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. Teraz myślimy o kolejnej wizycie, chcemy wrócić po nowe doznania.

 Z “Epokowej kuchni”

wybrałyśmy jedną z trzech wersji menu degustacyjnego. Było to 15 przepisów wraz z wine pairingiem. W Menu znajdowały się; jesiotr po polsku w śmietanie, sałata z ogórków na zimę – 1932; sznycel cielęcy po wiedeńsku, ćwikła, nóżki cielęce w galarecie, kotlety cielęce siekane – 1871; filet z jelenia, pyzy – 1926; bigosik z ryby – 1893; serownik, chrust i pączek po warszawsku – 1909 

W trakcie kolacji Manager zaprosił nas na zwiedzanie kolejnych wnętrz i oczywiście kuchni. Kuchni czystej i lśniącej jak laboratorium. Każda z osób dokładnie wiedziała co ma robić.

Przy Chef’s Table mogłyśmy podpytać Marcina o to skąd czerpie pomysły. Co nam powiedział?

“Każdy element menu jest starannie opracowywany. To ma być wyjątkowa kulinarna podróż przez kulinarne EPOKI! Szukam przepisu ze starych zapomnianych i trudno dostępnych ksiąg kuchni polskiej i tworzę własną interpretację. Nadaję im lekkość i współczesny charakter. 

Produkt ma być podany w idealny sposób. W mojej kuchni mam 90% białej eleganckiej zastawy – tak jak obecnie na świecie. Nawiązuje tym do pozostałych białych elementów, które przez wiele lat były przykryte”

Wśród załogi Epoki pracuje jeden z najzdolniejszych warszawskich cukierników – Rafał Gajownik – cieszę się, że znalazł swoje miejsce.

To zdecydowanie nowa interpretacja fine dinningu. Dania zaskakują formą i kombinacją smaków. Doświadczyłam tu niezwykłych doznań kulinarnych!  I będę tu wracać. 

Myślę, że jest to jedno z najbardziej luksusowych miejsc na kulinarnej mapie Warszawy. Restauracja EPOKA z pewnością znajdzie się wkrótce w przewodniku Michelin. Wróżę mu gwiazdkę! 

No Comments

    Leave a Reply