Menu
Food / Travel

Restaurant on The ROCK

Za oknem zimno i ponuro, więc naszło mnie na wspomnienia. Wspomnienia z początku tego roku. Jeszcze w styczniu nic nie zapowiadało takich zmian w podróżowaniu, a już napewno nie w codziennym funkcjonowaniu każdego z nas.

THE ROCK

Gdzie? W wyjątkowym miejscu, na turkusowych wodach Oceanu Indyjskiego stoi ona – „pływająca”restauracja w kształcie skały.

To bardzo urocza i ekskluzywna restauracja, która w bardzo krótkim czasie stała się jedną z ikon tej egzotycznej wyspy. The Rock Restaurant jest jedną z najpopularniejszych atrakcji Zanzibaru, istnieje od lipca 2010 roku.

Położona jest przed plażą Michamvi Pingwe na południowo-wschodnim wybrzeżu wyspy. Odrestaurowana i urządzona w prostym, nieskomplikowanym lokalnym stylu wyspy, restauracja specjalizuje się w owocach morza i lokalnych smakach. A co ciekawe prowadzi ją przystojny i znający się na gastronomii Włoch.

Do restauracji można dotrzeć pieszo w czasie odpływu lub łodzią w czasie odpływu. Znana na całym świecie restauracja, znana jest nie tylko ze swojej niezwykłej lokalizacji. Słynie ze wspaniałego jedzenia inspirowanego zasobami naturalnymi, taką niespodzianką Zanzibaru i włoskiej miłości.

Dodatkowym atutem miejsca jest taras na świeżym powietrzu z panoramicznym widokiem na morze. Taras jest dostępny dla gości na drinki i wino przed i po posiłku. Można się tu rozkoszować atmosferą tego miejsca. 

Wystarczy jedno spojrzenie!

Jedno spojrzenie aby zrozumieć, że żaden ołówek ani pędzel nie byłyby w stanie narysować takiego piękna. Tylko matka natura mogła stworzyć takie cudo. Cudo, które jest jedną z najbardziej wyjątkowych i najpiękniejszych restauracji na świecie.

Co na naszych talerzach?

THE ROCK SPECIAL – lobster, cigal, king prawns, octopus, and calamari all on the grill 

GRILLED LOBSTER (500GR.) – with salad and scarab potatoes

Nie mogło zabraknąć deseru:

PINEAPPLE FLAMBÉ WITH VANILLA AND ZANZIBAR SPICES ICE CREAM – flambirowany świeży ananas z lodami 

THE ROCK COCONUT TIRAMISÙ – kokosowe Tiramisu – specjalność tego miejsc. 

Menu restauracji doskonale współgra z magią tego miejsca. Składniki pozyskiwane są lokalnie. Większość owoców morza pochodzi z raf otaczających restaurację, ryby są codziennie łowione przez miejscowych rybaków, wołowina pochodzi z najlepszych farm w Tanzanii, przyprawy z plantacji przypraw na Zanzibarze, warzywa uprawiane lokalnie oraz nasze makarony robione we własnej kuchni.  To dania z nutą Zanzibaru. 

Polecam to miejsce, jest naprawdę pysznie!

Ja i moja serdeczna przyjaciółka Ania – już po wyjściu z restauracji. Nasz uśmiech mówi sam za siebie.

Restauracja znajduje się na liście – 35 najbardziej niesamowitych restauracji na świecie, w których jak to mówią “warto zjeść przed śmiercią”.

No Comments

    Leave a Reply