Menu
Lifestyle / Wine

Szampańskie śniadanie!

16 września w Sopocie w nowym koncepcie Fino Noir, odbyło się szampańskie śniadanie, w którym miałam przyjemność uczestniczyć.  Inicjatorami wydarzenia byli autorzy książki „Gościnność od kuchni”: Patrycja Siwiec, Adam Pawłowski, Adam Chrzastowski oraz współwłaściciel i szef kuchni restauracji Fino Noir Jacek Koprowski. 

Spotkanie miało na celu stworzenie przestrzeni na networking dla branży gastro przy winie musującym i dobrym jedzeniu. Branża i prasa dopisała. Na wydarzenie licznie przybyli szefowie kuchni, właściciele restauracji, sommelierzy i menadżerowie znanych trójmiejskich miejsc. 

Jak słusznie zauważyła Patrycja

„Gastronomia jest wymagającą czasowo branżą i często brakuje przestrzeni na wymianę doświadczeń.  A już z pewnością nie ma czasu na spotkania w życzliwej i przyjacielskiej atmosferze. Tego rodzaju spotkania nie tylko dodają energii i relaksują, ale poszerzają perspektywę. Dzięki nim możemy spojrzeć dalej niż za horyzont własnej kuchni i wrócić do niej z zapasem nowych pomysłów i inspiracji.”

To była bardzo ciekawa dyskusja. Dyskusja o przyszłości branży gastro oraz o tym jak dbanie o siebie wpływa na rozwój własny i restauracji. 

Śniadaniowy wine&food pairing przygotowali:  Malika Szyc Juchnowicz, Adam Chrząstowski, Jacek Koprowski.

Co było w Menu?

Adam Chrząstowski – Królik / Maślanka / Kawior – Gosset Excellence Extra Brut, Szampania, Francja

Jacek Koprowski Arbuz / Kokos / Jarmuż – Franciacorta Corteaura Rosé, Lombardia, Włochy

Ewa Malika Szyc Juchnowicz – Bakłażan / Ser / Harissa – Dr L Riesling Sekt, Dr Loosen, Mozela, Niemcy

Ale na tym nie skończyliśmy. Była jeszcze niespodzianka od Jacka Koprowskiego – GASPACHO z buraka. WOW! To było rewelacyjne, a ten sorbet chrzanowy…  Musicie to koniecznie spróbować. To danie znajdziecie w karcie nowo otwartego miejsca czyli Fino Noir w Sopocie. 

Podsumowując, to było bardzo ciekawe a przy okazji przyjemne spotkanie. Promocja książki i szampan. Świetny pomysł na rozpoczęcie dnia od szampana. Oby więcej takich spotkań. 

—————————-

*„Gościnność od kuchni” *

Na rynku lektur gastronomicznych ukazała się „Gościnność od kuchni”. Autorzy entuzjastycznie przyjętej przez branżę gastronomiczną „Gościnności” tym razem zaglądają na zaplecze restauracji. „Gościnność od kuchni” jest niezastąpioną pomocą dla każdego szefa kuchni, kucharza, właściciela restauracji, kelnera czy kierownika lokalu w tworzeniu przepisu na długofalowy sukces w biznesie restauracyjnym. Po lekturze rodzi się przestrzeń na nowe pomysły, innowacje i świadome decyzje dotyczące tego, co chcemy dać światu dzięki swojemu gotowaniu, swojej obsłudze czy swojemu lokalowi. 

Książka skierowana jest nie tylko dla osób, które już pracują w gastronomii, ale także kandydatów, uczniów szkół, którzy chcą rozwijać swoje kompetencje w branży i wiążą z nią przyszłość. Publikacja zawiera także szereg użytecznych informacji dla gości odwiedzających restauracje. Informacje na temat książki i autorów znajdują się na www.goscinnosc.pl

Książkę można zamówić tutaj: https://goscinnosc.pl/ksiazkigoscinnosc/

No Comments

    Leave a Reply